............................................................................................................................................................................................................................ Meditatia Isihasta este perla stralucitoare a spiritualității occidentale. Permite pentru oricine o practica obținerea unui miracol: a fi spiritual în mijlocul vietii, a avea pace in suflet indiferent de cat de agitata si dificila ar putea fi viata. SUNTEM IN LUME, DAR NU SUNTEM AI LUMII Aici link-ul pentru INITIERE TEORETICA IN MEDITATIA ISIHASTA ................................................................................................................................................................

Care este scopul vieţii?
Adică ce rost are periplul unei fiinţe, naşterea, scoala, căsătoria, angajarea şi munca, bătrâneţea şi decrepitudinea…unde duc?
Din perspectiva căilor spirituale nondualiste (care considerăm că este cea mai avansată perspectivă), scopul vieţii este următorul:

“Creatura să îl cunoască pe Creator”.

Altfel spus, este obţinerea stării de desăvârşire, mântuire, de perfecţiune, de comuniune cu Dumnezeu, prin transformarea gradată a însuşirilor fiinţei sau prin raportarea fulgerătoare, directă, la starea perfectă ultimă…sau la starea primordială, naturală, care există în fiecare fiinţă, dar neconştientizată.
Fiinţa care trăieşte această stare nu are nevoie de nimic altceva, deoarece orice fel de satisfacţie sau împlinire la care aspiră un om este inclusă în ea şi mult mai mult decât atât.
…………………………………………………………………………………….
Rugăciunea
Rugăciunea este un procedeu simplu, care se bazează pe o axiomă pe care toţi practicanţii autentici o recunosc ca fiind adevărată:

Dumnezeu sau Conştiinţa Supremă… chiar împlineşte cererile!

E adevărat, mai devreme sau mai tarziu. Sau, mai bine zis, în momentul în care consideră El că este potrivit.
Este un aspect misterios dar nu mai puţin adevărat.
Manifestându-ne în cadrul unei relaţii personale cu Dumnezeu Personal, deci considerat o fiinţă “ca şi noi”, dar Supremă (de fapt, oamenii sunt după chipul şi asemănarea Lui), Dumnezeu se comportă ca şi când a făcut un legământ cu orice fiinţă care i se adresează şi anume – să îi răspundă, mai devreme sau mai târziu, la orice mesaj sau cerere ce îi este adresată.
Concret, prin rezultatele ei, practica rugăciunii ne face conştienţi de prezenţa Divină din şi dincolo de orice spaţiu şi orice timp.
Face evident faptul că toate evenimentele au un rost sau un rol şi apare, gradat, o încredere în Conştiinţa Supremă, sinonimă, aici, cu aşa-numita credinţă.
Desigur unele persoane vor spune că s-au adresat Conştiinţei Supreme şi nu au primit răspuns sau nu au avut un rezultat palpabil.
Subliniem că momentul implinirii cererii nu este ales de noi şi nici condiţiile ei, în ansamblu. Conştiinţa supremă este perfect liberă şi apotputernică, iar ţesătura complexă de evenimente necesită un control perfect pe care doar Dumnezeu sau Conştiinţa Supremă îl poate realiza.

Este corect să adresăm rugăminţi către Dumnezeu în loc să ne ocupăm singuri şi în tăcere de realizarea proiectelor noastre ?

DA, deoarece rugăciunea nu este neapărat un pas pentru realizarea proiectelor noastre ci, mai ales, un pas în aprofundarea relaţiei cu Conştiinţa Supremă. În plus, el trebuie realizat cu demnitate şi acest lucru este perfect posibil.

„Un ÎNVINGĂTOR va cere ajutorul celor din jur şi va învinge, un RATAT va face lucrurile de unul singur, plângându-se că nimeni nu-l ajută şi va pierde”

Ce este binele ?

Binele absolut este “ceva” care manifestă o proprietate esenţială: este în acord cu voinţa divină.
Iar voinţa divină urmăreşte în mod desăvârşit ca fiinţa umană să îşi împlinească scopul suprem existenţei: fericirea divină ultimă.
Binele nu este neapărat plăcut (când cineva ne face injecţie cu un medicament salvator, ne poate durea), dar va conduce, în cele din urmă, gradat sau fulgerător, la starea de fericire perfectă, nonduală, care nu are legătură cu polaritatea plăcut-neplăcut, al cărei capăt este starea de perfecţiune, desăvârşirea şi chiar comuniunea cu Conştiinţa Supremă – cu Dumnezeu.

………………………………………………………..

Condiţii de succes pentru rugăciune:

este bine ca rugăciunea să se termine cu afirmaţia “Doamne, facă-se voia Ta!” deoarece nu putem cunoaşte infinita complexitate a evenimentelor şi nu ştim dacă ceea ce cerem este în acord cu voinţa divină, adică cu Binele Absolut;

– dacă cerem ceva pentru altcineva, sintagma “dacă el (persoana pentru care ne rugăm) merită” este necesară, deoarece nu cunoastem corectitudinea şi oportunitatea cererii noastre în raport cu persoana pe care vrem sa fie ajutată de Dumnezeu;

nu trebuie să ne bazăm că rugăciunea va fi îndeplinită în termenii nostri, adică – un anumit interval de timp, anumite condiţii etc; Iisus, dus “în pustie” de Satana, a rezistat tentaţiei de a se baza pe îndeplinirea unei rugăminţi în termenii ceruti de El, aceasta fiind natura încercarii spirituale la care a fost supus;

nu trebuie să realizăm un troc cu Dumnnezeu prin rugăciune; de exemplu ” dacă ai să îmi îndeplineşti dorinta, în schimb eu am sa fac următoarele acţiuni care imi vor aduce un anumit merit spiritual…” ; niciodată nu este necesar să oferim în schimb ceva lui Dumnezeu, dar este posibil ca, în interesul creşterii noastre spirituale, El să condiţioneze anumite realizări de împlinirea anumitor etape;

este bine ca rugăciunea să fie realizată în cuvinte cât mai puţine, clare şi directe;
– este bine să fim cât mai autentici sau, cum se spune ” să vorbim din tot sufletul”, cu o trăire cât mai intensă;
atenţia trebuie să fie ferm focalizată la realizarea rugăciunii, căutând să nu cultivăm alte gânduri şi preocupări;
ceea ce cerem trebuie să fie legitim şi corect, în acord cu legile divine ale manifestării;
perseverenta – repetarea unei rugăciuni poate produce efecte cumulative şi astfel să dobândim un merit spiritual suficient pentru a obţine implinirea mai rapidă a unui anumit eveniment.

Răspunsul divin
Un aspect cvasinecunoscut şi neglijat de mulţi oameni este faptul că în urma rugăciunii are loc o manifestare spirituală şi energetică în fiinţa noastră, în acord cu perspectiva divină în legătură cu cererea noastră.
Este suficient să fim atenţi, într-o tainică linişte interioară, pentru a percepe acest răspuns (preferabil cu ochii închişi).

........................................................................................................................................................................ VA SUGERĂM SĂ VĂ INSCRIETI IN LISTA DE NEWSLETTER pentru a putea avea o legatura directa in cazul unor comunicari importante sau articole speciale semnificative. Pentru aceasta este suficient sa trimiteti un mail cu mentiunea „Pentru newsletter” la adresa : isihasm777@gmail.com. ................................................................................................................................................................

Comments are closed.