............................................................................................................................................................................................................................ Meditatia Isihasta este perla stralucitoare a spiritualității occidentale. Permite pentru oricine o practica obținerea unui miracol: a fi spiritual în mijlocul vietii, a avea pace in suflet indiferent de cat de agitata si dificila ar putea fi viata. SUNTEM IN LUME, DAR NU SUNTEM AI LUMII Aici link-ul pentru INITIERE TEORETICA IN MEDITATIA ISIHASTA ................................................................................................................................................................

Se stie ca ziua Sfantului Ioan Botezatorul reprezinta incheierea oficiala a sarbatorilor de iarna care incep pe data de 6 decembrie cand se sarbatoreste Sfantul Nicolae. Sarbatoarea Sfantului Ion mai este cunoscuta si sub numele de ,,Sant – Ion’’, ,,Inaintemergatorul Domnului’’, sau ,, Soborul Sfantului Prorooc Ioan Botezatorul”.

In aceasta zi, pe data de 7 ianuarie, crestinii ortodocsi din intreaga lume sarbatoresc in fiecare an Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. El mai este cunoscut si sub numele de ,,Inaintemergatorul” deoarece a anuntat venirea lui Isus.

In calendarul ortodox exista sase sarbatori, inchinate acestui sfant: zamislirea lui pe data de 23 septembrie,  nasterea  pe data de 24 iunie, soborului pe data de 7aianuarie, taiarea capului pe data de 29 august, prima si a doua aflare a capului pe data de 24 februarie si a treia aflare a capului pe data de 25 mai.

Numele de Ioan provinde din traditia iudaica, fiind o prescurtare a numelui ,,Iehohanan” care inseamna ,,Dumnezeu s-a milostivit’’. In Romania frecventa acestui nume este foarte mare, el fiind intalnit sub numele de Ion sau Ioana(care reprezinta forma neaosa), fie in diferite variante ca: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela sau Oana, oferind cea mai bogata onomastica din tara noastra.

In traditia populara, in aceasta zi avea loc ,,Torontoiul’’ sau ,,Iordanitul femeilor’’, un ritual din care nu s-a mai pastrat decat ospatul final, care incheie in acest fel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual foarte precis, prin care femeile mai batrane, le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, cu care mergeau impreuna la rau, unde erau stropite de acestea dupa care faceau o masa comuna.

In zona Maramuresului, se mai tine un obicei denumit Vergelul, sau serbarea de spargere a Craciunului. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa ducandu-le in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna

Din traditia populara se mai stie ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor, ajutandu-i sa se nasca sanatosi si fara malformatii.Unii oameni serbeaza ziua de Sfantului, pentru ca Dumnezeu sa le apere gospodariile de foc si de animalele salbatice; se mai spune ca aceasta zi, este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste si nu petrece de Sfantul Ioan, va fi trist tot timpul anului.

Alt obicei este acela ca in dimineata zilei de Sfantul Ion, fiecare drept-credincios trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, care a fost luata din ajun de la Boboteaza, pentru a fi feriti de boli pe tot parcursul anului.

Se mai spune ca dupa  ziua de Sfantul Ion, se boteaza gerul, adica frigul devine mai bland iar vremea incepe sa se incalzeasca.

........................................................................................................................................................................ VA SUGERĂM SĂ VĂ INSCRIETI IN LISTA DE NEWSLETTER pentru a putea avea o legatura directa in cazul unor comunicari importante sau articole speciale semnificative. Pentru aceasta este suficient sa trimiteti un mail cu mentiunea „Pentru newsletter” la adresa : isihasm777@gmail.com. ................................................................................................................................................................

Comments are closed.